
Zabierzmy się więc do roboty...
1 - Składniki na ciasto:
- 250 g mąki
- 100 g masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- zimna woda
- 4 jajka
- 200 g wędzonego boczku
- śmietanka kremówka 30%
- żółty ser starty
- pieprz, sól

Posiekać mąkę z miękkim masłem, jajkami i solą, dodać wody, ile ciasto zabierze. Zarobić na gładko, uformować kulę. Odłożyć na 30 minut do lodówki.
Boczek pokroić drobno, usmażyć na patelni aby wytopił się tłuszcz. W misce lub rondelku zmiksować śmietankę, jajka, dodać soli i pieprzu. Ostrożnie z solą, gdy boczek jest słony i bardzo łatwo przesadzić.
Rozwałkować ciasto, oblepić spód i boki blaszki. Nakłuć widelcem spód i boki. Na ciasto na blaszce wylać masę śmietanowo-jajeczną, wrzucić boczek i cokolwiek jeszcze mamy ochotę, posypać żółtym serem. Piec w 200 stopniach ok. 45 minut, do zrumienienia.
Gorąco polecam!
1 komentarz:
witam Cię, wędruję po sieci i poznaję nowe blogi, czasem tez któryś skomentuję.
U Ciebie muszę zostawić komentarz, sliczne masz zdjecia i naprawdę fajne przepisy. ten na placek cebulowy juz sobie skopiowałam, poczeka na wykonanie :)
Prześlij komentarz