czwartek, 8 stycznia 2009

Chilli con carne tudzież Cili sriuba

Sztandardowe danie meksykańskie. Pożywne jak cholera. Ostre, przepełnione smakiem. Palce lizać...
Niektórzy Meksykanie uważają, że nie ma nic wspólnego z meksykiem, że jest obrazą dla meksykańskiej kuchni, że jest daniem Gringos z Teksasu. 
Niezaleznie od tych dywagacji jednak większość z nas danie to lubi. Podawane w różnych wariantach - samo, z białym ryżem, z chlebem albo pieczywem czosnkowym. 
Rzadsze jako zupa, gęstsze jako wspomniany wyżej sos do ryżu. Bardzo gęste jako nadzienie do burritos lub na przyklad mini taco shells.

Przepis na pieczywo czosnkowe poniżej...

Składniki:
  • wołowina mielona - 500 g.
  • 1 czerwona słodka papryka
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • kiełki fasoli, słonecznika lub soi (opcjonalne)
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • bulion lub rosół (wołowy lub z kury) w zależności od żądanej gęstości
  • Pomidory w puszce LUB koncentrat pomidorowy
Przyprawy:
  • Czarny pieprz
  • Sól
  • Curry
  • Chilli
  • Imbir mielony
  • Odrobina tymianku
  • Słodka papryka
Przygotowanie:

Mięso usmażyć na odrobinie oleju podsypując płaską łyżeczkę imbiru, dodając posiekane cebule i rozgnieciony czosnek. Dodać soli, pieprzu. Posiekaną paprykę. Gdy się usmaży dorzucić resztę i przyprawić. Wyregulować poziom płynności bulionem. Duzić na małym ogniu im dłużej tym lepiej cały czas dopracowując zapach i smak subtelnie przyprawiając.

Podawać z pieczywem czosnkowym, które przygotowujemy następująco:

Składniki:
  • Pół kostki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypiorek
  • koperek
  • rzeżucha (opcjonalnie)
  • bagietka
  • folia aluminiowa
Przygotowanie:

Najpierw masło ziołowe - czosnkowe. Wszystkie składniki wrzucamy do miksera i siekamy tam przez parę minut aż do uzyskania jednolitej masy. 
Bagietkę ponacinać ukośnie nie do samego końca. W nacięcia nałożyć nie żałując ziołowego masła. Zawinąć luźno w folię aluminiową i do piekarnika. Po wyjęciu rozdzielić cząstki. Można posypać parmezanem lub innym mocnym żółtym serem.

Smacznego!



Brak komentarzy: